Naisten osuuskunnista hyvinvointia koko yhteisölle

Noin kahdeksankymmentä naista kokoontui kertomaan kokemuksistaan Filantropian vieraillessa Batussa vuonna 2014.

Noin kahdeksankymmentä naista kokoontui kertomaan kokemuksistaan Filantropian vieraillessa Batussa vuonna 2014.

Tarafech Mamo on 35-vuotias neljän lapsen äiti ja leski. Hän sai tukea kenkäbisnekseensä.

Tarafech Mamo on 35-vuotias neljän lapsen äiti ja leski. Hän sai tukea kenkäbisnekseensä.

Filantropian ruokaturvahanke Etiopian Batussa yhdessä paikallisen Maedot-järjestön kanssa on vaikuttanut positiivisesti paitsi mukana olleiden äitien niin myös heidän perheidensä elämään.

Vuonna 2013 Maedot kokosi satoja naisia Batun kaupungin alueelta, auttoi heitä rekisteröitymään osuuskunniksi ja koulutti pienyrittäjyyden alkuun. Lisäksi perustettiin kiertävä rahasto, jonka kautta 200 naista sai lainaa säästöjä vastaan. Kahden vuoden aikana perustettiin 15 osuuskuntaa, joihin liittyi 500 naista. Yli 70 prosenttia koulutuksiin osallistuneista perusti pienyrityksen.

Osa äideistä ryhtyi valmistamaan ravitsevaa ruokajauhoa ja viljelemään kasvimaata kaupungilta ilmaiseksi saadulla maatilkulla. Moni ryhtyi torimyyjäksi, joku perusti tienvarsikaupan, yksi ryhtyi miehensä kanssa puusepäksi, toinen laittoi vankilassa ruokaa ja kolmas hoiti pienkotieläimiä.

Naiset saivat pienyritysten kautta omia tuloja ja pystyivät huolehtimaan lapsistaan entistä paremmin. Perheiden hyvinvointi parani ja 1 400 lasta sai säännöllisesti ravitsevaa ruokaa. Parempi ruuansaanti vaikutti positiivisesti sosiaaliseen ja fyysiseen elämään. Lapset ovat nyt paremmassa fyysisessä kunnossa ja jaksavat käydä koulussa ja keskittyä opetukseen.

Hankkeeseen osallistuneet naiset kertovat, ettei heillä ollut aikaisemmin juuri ollenkaan omia tulonlähteitä. He pysyivät enimmäkseen kotona, sillä häpeä köyhyydestä oli niin suuri. Myös ruuan niukkuus ja lasten tulevaisuus huolettivat. Nyt naisten itseluottamus on kasvanut, he ovat oppineet säästämään ja heidän lapsensa saavat ruokaa kolmesti päivässä.

Eräs naisista valmistaa päivittäin ruokaa 600 vangille. Apunaan hänellä on muutama vanki, jotka osallistuvat tulentekoon ja keiton valmistamiseen. Lounas maksaa vangeille pari senttiä.

Elämänlaatuni on parantunut sen jälkeen, kun liityin osuuskuntaan ja pääsin tekemään töitä! Olen maksanut lainan takaisin ja pystyn antamaan kolmelle lapselleni sen, mitä he tarvitsevat, 28-vuotias nainen iloitsee. Hyvän kokemuksen saattelemana hän on ryhtynyt jakamaan tietoa osuuskuntatoiminnasta naapuruston naisille.

Moni naisista myy vihanneksia tai vaatteita paikallisella torilla. Kauppa käy ja lapsiperheiden tiukka rahatilanne alkaa vihdoin helpottaa.

–En tiennyt mitään säästämisestä ja taloudenhoidosta, mutta koulutuksen avulla olen oppinut kaupankäynnin periaatteet, 35-vuotias Emabet kertoo.

–Minulla on viisi lasta ja mieheni on vankilassa. Voitte vain kuvitella sitä vapauden ja rauhan tunnetta, kun olen vihdoin töissä ja pystyn huolehtimaan lapsistani!

Ulkoministeriö on tukenut Filantropian ja paikallisen Maedot-järjestön hanketta Batussa vuosina 2013–2015. Tällä hetkellä Filantropia tukee Batun yrittäjänaisia omarahoitteisesti. Filantropia on ortodoksisen kirkon rinnalla toimiva kansalaisjärjestö, joka tukee kehitysyhteistyön lisäksi kirkon diakonia- ja lähetystyötä Itä-Afrikassa ja välittää humanitaarista apua Lähi-itään ja kriisialueille.

Teksti ja kuvat: Filantropia ry

Filantropia ry on Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) kumppanuusjärjestö, joka toteuttaa Ekumeenisen vastuuviikon hanketta yhteistyössä SEN:n ja Suomen Caritaksen kanssa.