Vastuuviikon lähettiläs vieraili Malmilla

Irakilaissyntyinen Dawood Jaba vieraili Malmin seurakunnassa kertomassa kristittyjen tilanteesta Irakissa. Jaba on yksi Ekumeenisen Vastuuviikon lähettiläistä, jotka ovat lähtöisin eri maista. Vastuuviikon teemana tänä vuonna on uskonnonvapaus ja siitä aiheutuva pakolaisuus.

Pohjois-Irakissa syntynyt Dawood Jaba on assyrialainen kristitty, jonka tie Suomeen on ollut pitkä. Uskonnolliset ja poliittiset syyt Saddam Husseinin hallinnon aikana pakottivat Jaban pakenemaan maastaan vuonna 1981. Miehen tie vei Turkin ja Bulgarian kautta Kreikkaan, jossa hän kohtasi tulevan suomalaisen vaimonsa. Pariskunta muutti Yhdysvaltoihin, josta he päätyivät Suomeen vuonna 1989.

Ammattitulkkina työskentelevä Jaba on lähtenyt mukaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston kokoamaan vapaaehtoiseen lähettiläsverkostoon kiertämään seurakuntia, koska hänellä on suomalaisille tärkeää asiaa. Malmilla Jaba vieraili Pihlajamäen ja Pukinmäen kansainvälisissä messuissa.
-Haluan viedä eteenpäin viestiä siitä, millaisissa tilanteissa kristityt veljet ja sisaret jossain päin maailmaa elävät. Suomessa siitä nähdään uutisina vain väläyksiä.

Puheessaan Jaba kertoi nuoruuden kokemuksistaan ja elämästä kristittynä levottomuuksien ja pelon ilmapiirissä. Irakissa assyrialaiskristityt muodostavat pienen ja heikon vähemmistön.
-Silti en koskaan unohda sanaa toivo. Aina on toivoa. Jumalan avulla olen saanut voimaa jatkaa, Jaba totesi.

Dawood Jaban äidinkieli on aramea. Pukinmäen messussa hän luki Isä meidän – rukouksen vanhalla aramean kielellä, joka oli Jeesuksen äidinkieli.
-Olen ylpeä siitä, että olemme maailman vanhimpia kristittyjä. Meitä kutsutaan myös niiniveläisiksi. Haluan ylläpitää perinteitäni myös Suomessa; esimerkiksi paastonaika on minulle hyvin tärkeää.

Jaba puhuu kauniisti suomalaisesta vaimostaan ja kolmesta pojastaan, joista vanhin on nyt 20-vuotias. Elämä Suomessa on turvallista ja yhteiskunta toimii hyvin, mutta muistot ja pako omasta maasta ovat aina mielessä.

Yli puolet maailman väestöstä elää olosuhteissa, joissa uskonnonvapautta rajoitetaan. Vakavat uskonnonvapausrikkomukset ja niihin liittyvä vaino lähtömaissa ovat yksi syy pakolaisuuteen. Monet tämän päivän pakolaisista ovat liikkeellä uskontoperäisen vainon tai syrjinnän takia.

Vastuuviikkoa vietetään tänä vuonna 21.–28. lokakuuta. Vastuuviikon lähettiläät ovat liikkeellä pitkin syksyä. He ovat Suomessa asuvia kristittyjä maahanmuuttajia, jotka ovat joutuneet lähtemään omasta maastaan.

Minna-Sisko Mäkinen
Lähetyssihteeri

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010